Uusi digipalvelulaki astuu voimaan 28.6.2025

Uusi digipalvelulaki astuu Suomessa voimaan 28.6.2025 - tai tarkemmin digipalvelulain siirtymäaika päättyy tähän ja uudet verkkosivuja sekä muita digipalveluita koskevat saavutettavuusvaatimukset astuvat tätä myöten voimaan. Terminä saavutettavuusvaatimukset saattavat kuulostavat todella paperiselta ja tylsältä - omasta mielestänikin ovat sitä - mutta edistävät olemassaolollaan tasavertaista yhteiskuntaa sekä digimaailmaa. Saavutettavuus on tarkoittaa verkkomaailman esteettömyyttä eli koskee tämän vuoksi meitä jokaista!

Taustalla puhelin, jonka näytöllä hakukoneoptimoinnin opas. Päällä teksti "Uusi digipalvelulaki astuu Suomessa voimaan 28.6.2025. Viimeistään nyt on aika optimoida verkkosivujen kuvat"

Uusi digipalvelulaki astuu Suomessa voimaan 28.6.2025.

Tutkin aihetta SeAMK:in opinnäytetyössä (julkaistu joulukuussa 2024), jossa perehdyin saavutettavuuteen kilpailuedun näkökulmasta - voit halutessasi tutustua opinnäytetyöhöni Theseuksen sivuilla oheisen linkin takaa.

Lue myös postauksen lopusta millaiseen tulokseen opinnäytetyössäni tulin yritysten saavuttamasta kilpailuedusta, joka saavutetaan saavutettavuusvaatimuksia hyödyntämällä.

Mitä saavutettavuusvaatimukset tarkoittavat?

Saavutettavuusvaatimukset tarkoittavat konkreettisesti sitä, että jatkossa jokaisen erilaisia digipalveluita käyttävän tulee pystyä kuluttamaan digisisältöjä tasavertaisella tavalla, jossa mikään sisältöön liittyvä oleellinen seikka tai elementti ei jää huomiotta.

Laki ei toki jatkossakaan velvoittavasti koske pieniä yrityksiä eli yrityksiä, joiden liikevaihto tai tase jää alle 2 milj.€:n - eli pienyrittäjien ei tarvitse kiristellä asian vuoksi hampaitaan. Mutta saavutettavuuden kautta on mahdollista kasvattaa oman yrityksensä kilpailuetua, joten tämä hyödyttää kyllä aivan kaikkia.

Konkreettisesti tämä tarkoittaa esimerkiksi sitä, että sokean verkkosivujen käyttäjän tulee täysin tasavertaisella tavalla pystyä lukemaan verkkosivuston sisältöjä apulaitteensa avulla - ymmärtää siis kuvan sisältö, kuten me näkevät näemme sen omilla silmillämme. Tai kuuron henkilön tulee pystyä “kuulemaan“ videoiden sisältö/sanoma samalla tavalla, kuin me kuulevat pystymme kuulemaan sen omaa kuuloaistiamme käyttäen.

Nämä ovat vain kaksi konkreettista esimerkkiä, useista digipalveluiden saavutettavuuteen liittyvistä vaatimuksista, joita tämä uudistuva digipalvelulaki tuo tullessaan. Nämä ei siis suinkaan ole ainoita vaatimuksia. Vaatimukset koskevat myös sosiaalisen median tilejä sekä muita digipalveluita, mutta työni luonteen vuoksi otan tarkemmin kantaa vain verkkosivujen saavutettavuusvaatimuksiin.

Jatkossa mm. verkkosivustosi sisällön tulee olla teknisesti oikein toteutettu, helppokäyttöinen ja sisältöjen puolestaan ymmärrettävä sekä selkeä. Eli sivuston käyttäjäkokemuksen merkitys kasvaa tulevaisuudessa huomattavasti. Tästä syystä olen itse pohtinut tarjoanko jatkossa omia hakukoneoptimoinnin palveluita asiakkailleni ilman, että sivustolla tartutaan samalla myös käyttäjäkokemukseen liittyviin toimenpiteisiin - mikäli näille on tarvetta!

Onneksi yhteistyöverkostossani on useampi verkkosivuammattilainen, joiden palveluihin pystyn luottamaan. Uudistuvien vaatimusten myötä myös oma sivustoni on uudistumassa, jotta se jatkossa palvelee parhaalla mahdollisella tavalla kaikkia digipalveluiden käyttäjiä mahdollisista rajoituksista huolimatta. Sivustouudistuksen suunniteltu julkaisuaika on heinäkuussa 2025.

Nainen istumassa tunturissa selkä kameraan päin, läppäri sylissä. Kuvan päällä teksti "Haluaisitko sinä kuulua heihin, joille ei ole annettu edes mahdollisuutta käyttää digipalveluita yhdenvertaisella tavalla?".

Halusitko kuulua heihin, jolla ei ole tasavertaisia digioikeuksia?

Haluaisitko sinä kuulua heihin, joilla ei ole tasavertaista oikeutta käyttää itsenäisesti digipalveluita?

Todennäköisesti et haluaisi - ei meistä kukaan halua.

Silti digipalveluiden saavuttamattomuus on edelleenkin monelle täysin arkipäivää. Tällä tarkoitan sitä, että moni apulaitteita käyttävä henkilö tarvitsee apulaitteen lisäksi henkilökohtaista tukea suoriutuakseen digimaailman esteiden ylittämisestä - ihan vaikka verkkokaupoista tuotteita tilatessaan. Tämän vuoksi verkkokauppias, joka pystyy tarjoamaan palvelunsa saavutettavasti, saa kilpailuetua niihin nähden, joiden verkkopalveluiden saavutettavuuden tila jää vajaaksi.

Eikä henkilön tarvitse olla kuuro tai sokea hyötyäkseen digipalveluiden saavutettavuudesta - tarvitsee vain loukata kätensä, jolloin hiirikäsi ei olekaan käytössä ja verkkosivustolla pitäisi pystyä navigoimaan muilla keinoin. Tällöin verkkosivuston tulee olla toteutettu tavalla, joka mahdollistaa sujuvan navigoinnin myös vaihtoehtoisilla tavoilla.

Tai julkisella paikalla haluat seurata puhelimestasi arvostamasi sisällöntuottajan videosisältöä äänettömästi, kun kuulokkeesi sattuivat unohtumaan eteisen pöydälle - tällöin tekstitykset mahdollistavat sisällön täydellisen ymmärtämisen ilman äänimaailman kuulemista.

Saavutettavuusvaatimukset koskevat meitä kaikkia - kuluttajina ja etenkin palveluntarjoajina!

Miten saavutettavuusvaatimukset muuttavat hakukoneoptimointia?

Rehellisesti sanottuna tähän minulla ei ole antaa suoraa vastausta - ei sitä mikään virallinen taho kerro. Periaatteessa verkkosivuja koskevat saavutettavuusvaatimukset liittyvät sivuston tekniseen toteuttamiseen kuten kuvien vaihtoehtoisiin teksteihin eli alt-teksteihin, linkkien kokoon, kontrastiin, tekstisisältöjen oikeaoppiseen toteuttamiseen (esim. otsikoinnin hierarkkisuus) sekä audiosisällön esittämiseen verkkosivuilla. Siis elementteihin ja osa-alueisiin, joilla kaikilla on vaikutusta myös hakukoneoptimointiin. Tämän vuoksi en näe mitään järkevää syytä tai selitystä, joka vakuuttaisi minut siitä etteikö nämä muutokset vaikuttaisi välillisesti myös hakukoneoptimoinnin kenttään - ellei nyt, niin vähintään tulevaisuudessa.

Väitänkin, että parhaiten kilpailussa menestyvät ne yritykset (ja sellaiset digisisällöt), joissa saavutettavuusvaatimukset otetaan huomioon mahdollisimman varhaisessa vaiheessa - ennekuin kilpailijat ehtivät.

Aloin puhua digipalveluiden saavutettavuusvaatimuksista jo keväällä 2024 - tällöin pienyrittäjät eivät olleet aiheesta kovinkaan kiinnostuneita. Nyt alkukesästä 2025 olen saanut ensimmäiset kyselyt saavutettavuusvaatimuksiin liittyen, sekä siihen, vaikuttavatko ne hakukoneoptimointiin. Mikäli sinä et ole ollut asiasta kiinnostunut aiemmin, ole edes nyt! Vähintä, mitä voit sivustosi saavutettavuuden eteen tehdä, on tilata maksuton SEO- ja saavutettavuusanalyysi tämän postauksen alareunan lomakkeella. Se ei maksa sinulle mitään, mutta saat käsityksen sivustosi nykytilanteesta sekä tiedon, millaisia toimenpiteitä sivustollasi pitäisi mahdollisesti tehdä jotta sen täysi potentiaali ei jää hyödyntämättä. Analyysin mukana saat myös tarjouksen mahdollisista sivustollesi suosittelemistani toimenpiteistä SEO:n että saavutettavuuden osalta.

Miten pienyrittäjä voi huomioida saavutettavuusvaatimukset verkkosivuillaan?

Kuuluuko asiakaskuntaasi henkilöitä, joita palveluillasi pystyt auttamaan fyysisen esteettömyyden osalta? Mikäli vastasit kyllä, suosittelen sinua ottamaan myös digitaalisen maailman esteettömyyden huomioon - tällä laajennat asiakaskuntaasi sekä nostat kokonaisvaltaista kilpailukykyäsi. Saavutettavuusvaatimukset täyttämällä myös todennäköisesti erotut positiivisesti kilpailijoistasi.


Mikäli haluat varmistua verkkosivujesi saavutettavuusvaatimusten vähimmäisvaatimuksista, kiinnitä huomiota näihin:

  • Verkkosivustosi värien väliset kontrastit ovat riittäviä

  • Teksteissäsi on hyödynnetty hierarkkisuutta sekä HTML-elementtejä eli mm. otsikoinnit on toteutettu otsikkotyylien avulla, eikä suurentamalla ja tummentamalla tekstiä

  • Kaikissa verkkosivustosi kuvissa on alt-teksti eli vaihtoehtoinen teksti (hyödynnä alt-teksteissä mahdollisuuksien mukaan avainsanoja)

  • Huolehdi linkkitekstien oikeaoppisesta toteuttamisesta

  • Huolehdi riittävän suuresta painikkeiden sekä muiden klikattavien elementtien koosta

Tässä on vain muutamia seikkoja, joita sivustollasi tulisi huomioida. Lisäoppia voit hankkia ostamalla Hakukoneoptimoinnin oppaan, jossa olen myös näitä asioita yksityiskohtaisesti avannut.

Haluatko tietää sivustosi tilan hakukoneoptimoinnin sekä saavutettavuuden osalta?

Tilaa ilmainen sivuston nykytilan analyysi, joka ottaa kantaa sekä saavutettavuuteen että sivuston hakukonenäkyvyyteen. Analyysi antaa kattavan kokonaiskuvan koko sivustosi nykyisestä tilanteesta sekä avainsanojen tuomasta liikenteestä sekä toimenpiteiden tärkeydestä. Nykytila-analyysi perustuu täysin verkkosivustosi synnyttämään dataan, eli oikeaan ja ajantasaiseen tietoon.

Saat sähköpostitse raportin sivustosi tilanteesta sekä tarjouksen SEO-toimenpiteistä sekä mahdollisista käyttäjäkokemukseen liittyvistä korjausehdotuksista, jotka sivustollasi vaativat kehittämistä ja millaisissa aiheissa sivustosi parhain mahdollinen potentiaali on vielä hyödyntämättä.

Raportin valmistuminen kestää 1-5 arkipäivää. Tilaamalla analyysin sinut liitetään uutiskirjelistalleni.

👉 Liity uutiskirjelistalle tai tilaa maksuton nykytila-analyysi

Suomalainen digipalvelulaki pohjautuu EU-direktiiviin

Tämä Suomessa 28.6.2025 voimaan astuva digipalvelulainsäädännön takana on EU-tasoinen esteettömyysdirektiivi (2019/88/EU). Kyseinen direktiivi on astunut voimaan virallisesti jo vuodesta 2019 koskien mm. julkishallinnon toimijoita sekä rahoituslaitoksia sekä julkista liikennettä tarjoavia tahoja. Se mitä tapahtuu nyt kesäkuussa 2025 on se, että nämä vaatimukset laajentuvat sekä jatkossa tulevat koskemaan myös yhtä useampia toimijoita toimijoita kuten mm. useita verkkokauppoja.

Virallisia tahoja, joiden sivuilta voit lukea asiasta lisää:

Jatkossa verkkosivuilta tulisi löytyä saavutettavuusseloste

Jatkossa jokaiselta verkkosivustolta tulisi löytyä saavutettavuusseloste, joka kertoo sivuston saavutettavuuden tilan. Selosteen pystyt tilaamaan maksuttomasti Traficom:in verkkosivuilta.

Huom! Omat nykyiset verkkosivuni eivät tällä hetkellä täytä aivan kaikki saavutettavuuden edellyttämiä vaatimuksia - sivut ovat uudistumassa heinäkuussa 2025, jolloin myös sivuston saavutettavuuden taso paranee.

 
 

Saavutettavuudesta kilpailuetua - SeAMK:ille toteutetun opinnäytetyön pohdinnat

Opinnäytetyöni pohdinnan yhteenveto “Fyysisen maailman esteettömyys on usein helposti ymmärrettävissä, mutta digitaalisen maailman saavutettavuus voi olla vaikeasti hahmotettavissa, erityisesti jos sen tuomiin hyötyihin ei törmää omassa arjessa. Yhteiskunnan yhdenvertaisuus on tärkeä arvopäätös, ja 41 mielestäni myös niitä toimijoita, jotka eivät ole lain piiriin kuuluvia, tulisi kannustaa ottamaan digipalveluiden saavutettavuus huomioon, vaikka laki ei heitä suoraan velvoittaisikaan. Tässä projektissa halusin kiinnittää erityistä huomiota saavutettavuuteen hakukoneoptimoinnin ja käyttäjäkokemuksen ohella, vaikka toimeksiantaja ei osannut tätä erikseen vaatia. Opinnäytetyöprojektin toimeksiantaja ei kuulu 28.6.2025 voimaan astuvan digipalvelulain piiriin, mutta uskon, että saavutettavuuden parantaminen edistää yhteiskunnallista tasa-arvoa, ja siksi se oli tärkeä osa verkkosivujen kokonaisvaltaista uudistamista.

Saavutettavuusvaatimusten mukaisista digipalveluista ei ole kuitenkaan mitään hyötyä, ellei asiakkaat löydä näiden palveluiden pariin. Merkittävä osa ihmisistä aloittaa tiedonetsinnän ensimmäisenä Googlesta tai muista hakukoneista, jolloin hakukoneet ovat varsin luonnollinen väylä lisätä verkkosivuston kävijäliikennettä. Tästä syystä pidän ammattimaista hakukoneoptimointia keskeisenä osana verkkosivuston kehittämistä. Hakukoneoptimoinnin tarkoitus on nostaa verkkosivut mahdollisimman laajan käyttäjäkunnan nähtäville ja saavutettavuusvaatimukset täyttämällä taataan jokaiselle tasavertainen mahdollisuus käyttää palvelua. Näiden kahden osa-alueen yhteisvaikutuksesta muodostuu merkittävää kilpailuetua, jonka vuoksi kannustan myös pienempiä toimijoita ottamaan sekä saavutettavuusvaatimukset että hakukoneoptimointi huomioon omissa digipalveluissaan kuten verkkosivuillaan.

Saavutettavat digipalvelut ovat monille meistä hyödyllinen lisä, mutta tietylle ihmisryhmälle ne ovat elintärkeitä. Juuri tästä syystä saavutettavuus on keskeinen tekijä yhdenvertaisen yhteiskunnan rakentamisessa. Lisäksi on selvää, ettei mikään pieni organisaatio hyödy siitä, että se menettää asemansa kilpailussa vain siksi, että sen digipalvelut eivät ole kaikkien käyttäjien saavutettavissa yhdenvertaisesti. Kukapa meistä haluaisi kuulua tuohon joukkoon, joille ei ole edes annettu mahdollisuutta käyttää digipalveluita itsenäisesti? “

Seuraava
Seuraava

Meta-avainsanojen lista voi tuhota sivustosi näkyvyyden!