Voiko tekoäly kirjoittaa sisältöä puolestasi? – Rehellinen vastaus SEO:n näkökulmasta
Saan yhä useammin kysymyksiä pienyrittäjiltä sekä asiakkailtani, jotka pohtivat voiko tekoälyä hyödyntää blogipostausten kirjoittamiseen tai miten Google reagoi tekoälyllä tuotettuun sisältöön. Koska törmään näihin kysymyksiin säännöllisesti, tiedän että nämä asiat pohdituttavat muitakin, kuin vain asiakkaitani – vastaan tähän nyt SEO-asiantuntijan näkökulmasta.
Tekoäly – tehokas, mutta kylmä apuri
Tekoäly on loistava työkalu, kun tarvitset apua kirjoituksesi rakenteeseen tai sujuvampaan muotoiluun. Vaikka se antaakin hyvää suuntaa, älä koskaan luota siihen 100%:sti.
Olen itse testaillut sekä tekoälyn kirjoittamia sisältöjä sekä blogipostauksia, jotka nousevat asiakkaideni oikeista tarpeista ja kysymyksistä. Eli aiheista, joihin törmään työni kautta säännöllisesti. Tämän lisäksi olen testannut pelkästään tekoälyn tuottaman sisällön toimivuutta ja näissä on selkeä ero.
Saan orgaanisesti näyttökertoja niille postauksille, jotka olen kirjoittanut itse asiakkaideni kipukohtien perusteella - niistä aiheista, jotka oikeasti puhuttaa kohderyhmääni. Vaikka tekoäly tietää paljon, ei se valitettavasti tunne kohderyhmääni. Eikä se osaa antaa minulle sellaisia otsikoita, jotka oikeasti mahdollistavat näkyvyyden hakukoneissa.
Mutta siinä missä tekoäly on nopea ja tehokas apuri, se on myös usein geneerinen, täysin mauton ja hajuton!
Sisältö, jossa ei kuulu sinun äänesi, ei herätä tunteita eikä luo yhteyttä lukijaan. Ja juuri siinä piilee ongelma – se ei jää lukijasi mieleen, eikä kasvata yrityksesi auktoriteettia edes Googlen silmissä!
Olen itse käynyt Sanarikastamon kirjoituskursseja ja saanut Sirjalta paljon hyviä vinkkejä oman sisällön kirjoittamisen tueksi – suosittelen Sanarikastamon kursseja kaikille yrittäjille, joilla on paljon asiaa sanottavana!
Miksi tekoälyn tuottama sisältö ei toimi hakukoneissa?
Google ei enää keskity vain siihen, että sisältöä on olemassa – vaan siihen, kuka sen on kirjoittanut ja miksi. Ja antaako se arvoa lukijalle. Google rakastaa brändejä ja pyrkii muodostamaan yrityksestäsi auktoriteetin – mikäli se ei tässä onnistu, jättää se armottomasti sivustosi näkyvyyttä vähemmälle. Ja tämä ei ole vain mitään sanahelinää.
Aloin itse tuottamaan säännöllisesti blogiini sisältöä avainsanoja hyödyntäen huhtikuun alusta alkaen, jo kesäkuun lopussa olen siinä tilanteessa, että yritykseni hakukonenäkyvyys tuottaa minulle tarjouspyyntöjä sekä näkyvyyttä niin, ettei minun tarvitse enää kipuilla jatkuvasti markkinointini kautta. Uskallan tarjota kirjoituksissani asiakkailleni sisältöä, josta he kokevat saavansa arvoa ilmaiseksi, mutta ohjaan kuitenkin maksullisten palveluideni pariin - tai vähintään uutiskirjelistalleni. En usko, että olisin onnistunut tässä pelkän tekoälyllä tuotetun sisällön avulla, sillä se ei puhuttelisi kohderyhmääni riittävällä tavalla.
Omia näkemyksiäni sekä asiakkaitani puhuttelevien blogipostausten myötä Google on noteerannut sivuni aivan uudella tavalla - myös sellaisten palveluiden osalta, joiden sisältöihin en ole tehnyt päivityksiä. Ja tätä tapahtuu myös asiakkaideni sivustojen kohdalla. Verkkosivujen päivittyvä sisältö antaa Googlelle signaalin sivustolla tapahtuvasta aktiivisesta toiminnasta, jolloin alkaa arvioida sivustoa uudelleen ja sijoittaa sen uusille paikoille myös hakutuloksissa.
Jos blogitekstisi on täynnä samaa tietoa kuin muillakin, eikä siinä ole ainuttakaan uniikkia ajatusta, joka voisi tulla vain sinulta, Google ei pidä sitä arvokkaana. Toki, eipä siitä lukijasikaan tykkää – mutta ei sen väliä, jos he eivät koskaan edes löydä sisältösi pariin, ellei Google ei nosta sitä edes näkyville.
Pahimmillaan tekoälyn tuottama sisältö:
karkottaa kävijät nopeasti pois sivustoltasi
ei nosta näkyvyyttäsi hakutuloksissa, kuin ehkä aivan lyhyeksi hetkeksi
ei rakenna sinulle uskottavuutta tai asiantuntijabrändiä
Mitä Google oikeasti arvostaa?
Kuten totesin, Google rakastaa brändejä ja asiantuntijuutta. Tämä tarkoittaa sitä, että sinun pienyrittäjänä kannattaa tuoda oma ääni, ajattelu ja persoona näkyväksi verkkosivullesi. Sen voit tehdä kuvien ja omien oivallustesi muodossa.
🟡 Kirjoita itse.
🟡 Näytä kasvosi.
🟡 Kerro, miten sinä lähestyt ongelmia ja mitä vinkkejä annat.
Yrittäjänä juuri sinä olet se erottava tekijä. Kun sisältösi kertoo sinusta, rakennat samalla luottamusta, auktoriteettia ja hakukonenäkyvyyttä.
Mutta tottakai ainutlaatuisen ja asiantuntevan sisällön lisäksi Google rakastaa sitä, että asioita tehdään oikealla tavalla ja avainsanoja hyödynnetään oikein. Se mahdollistaa sivustollesi etusivun sijoituksia, vaikka olisitkin pieni toimija monen isomman rinnalla.
Esimerkiksi Google kertoo tekoälyä paremmin, millaiset sisällöt asiakkaitasi askarruttavat. Mikäli sinulla on yrittäjänä paljon sanottavaa ja haluat lähteä rakentamaan verkkosivustosi orgaanista näkyvyyttä järkevästi, suosittelen tutustumaan SEO Perusteiden-verkkokurssiini. Kurssilla sekä opetan löytämään avainsana, hyödyntämään niitä oikein, mutta myös poimimaan Googlen ilmaiset vinkit aiheista, joiden tiimoilta asiakkaasi oikeasti etsivät tietoa.
Tämä on markkinoiden edullisin ja tehokkain pienyrittäjille tarkoitettuun verkkokurssiin, jonka avulla nostat sivustosi näkyvyyttä ammattimaisesti ja järkevällä tavalla.
Miten tekoälyä voisi käyttää fiksusti?
Älä käsitä väärin – en ole tekoälyvastainen. Käytän sitä itsekin esimerkiksi tekstieni jäsentelyssä ja viimeistelyssä.
Mutta yksi asia on varma: en pyydä tekoälyä keksimään puolestani aiheita, enkä anna sen kirjoittaa sisältöä alusta loppuun. Miksi? Koska tiedän, että sellaiset tekstit eivät puhuttele asiakkaitani – etenkään niitä, jotka oikeasti sitoutuvat sisältööni ja haluavat rakentaa kanssani oman sivustonsa hakunäkyvyyttä eli kuuluvat kohderyhmääni.
Tiedän myös sen, ettei tekoäly osaa esimerkiksi otsikoida postauksiani tavalla, joka nostaa sivustoani näkyville hakukoneissa - kirjoitan otsikot aina itse!
Kirjoitan myös tekstini aina itse. Tunnustan silti: olen aika sokea omille kirjoitusvirheilleni ja näihin pyydän tarkistuksia tekoälyltä. Eli pyydän usein tekoälyä tarkistamaan valmiin tekstin kieliasun. Joskus myös testautan sillä sisällön rakennetta – mutta annan aina tarkat ohjeet siitä, mihin suuntaan tekstiä voi kehittää.
Ja tässä on juuri se pointti: tekoälyä voi hyödyntää fiksusti ja hallitusti, ilman että sen käyttö heikentää sivustosi hakunäkyvyyttä.
✨ Kirjoita aina ensin itse. Käytä tekoälyä vasta sen jälkeen – ja vain silloin, kun tiedät tarkalleen, mitä siltä haluat.
Otsikoi sisältösi oikein - nappaa vinkit talteen
Käytä myös otsikointia fiksusti —> lue avoin ja arvoa antava kirjoitukseni SEO-otsikoista ja nappaa itsellesi vinkit, joilla pystyt nostamaan sivustosi maksuttomasti paremmin näkyville Googlessa!